PRODUKTY Cukier biały kryształ

INFORMACJE OGÓLNE

Cukier, potoczny termin używany dla węglowodanu – sacharozy. Naturalnie występuje w wielu roślinach, zwłaszcza w burakach cukrowych i trzcinie cukrowej.

W Europie cukier krystaliczny otrzymuje się z soku komórkowego buraków cukrowych w procesie ekstrakcji wodnej, oczyszczania i krystalizacji.

PRODUKTY I ZASTOSOWANIA

W przemyśle spożywczym, zwłaszcza przy produkcji wyrobów cukierniczych, pieczywa, czekolady, przetworów owocowych, napojów, produktów mlecznych itp. cukier może być poddawany czterem podstawowym procesom: mielenia, mieszania, rozpuszczania i bezpośredniego użycia. We wszystkich tych przypadkach na proces i ewentualnie jakość produktów wpływa rozkład wielkości stosowanych kryształów cukru.

W przypadku mieszanin korzystne są drobne frakcje cukrowe, ponieważ ich mniejsza masa krystaliczna i większa powierzchnia właściwa poprawia jakość mieszania produktów końcowych (napoje z automatów, suche mieszanki ciast, produkty instant itp.).
Aby zapewnić szybkie i całkowite rozpuszczenie kryształów cukru podczas wytwarzania stężonych roztworów do napojów, karmelków, przetworów owocowych itp. zaleca się stosowanie jednolitej frakcji z kryształami o średniej wielkości. Szybkość rozpuszczania się cukru ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia sprawnego procesu.

DOSTARCZANY: luzem w autocysternach, w workach papierowych 25kg, w opakowaniach typu Big Bag

Kupuj wygodnie w sklepie internetowym