PRODUKTY Cukier puder dekoracyjny

INFORMACJE OGÓLNE

Cukier puder dekoracyjny to mieszanka składająca się z cukru pudru i/lub dekstrozy, ze skrobią pszenną lub ziemniaczaną, w osłonce z tłuszczu roślinnego utwardzonego lub nieutwardzonego. Możliwe jest wzbogacenie produktu o aromat. Charakterystyczne dla cukru pudru dekoracyjnego jest zastosowanie osłonek tłuszczowych dla składników w celu ich stabilizacji na powierzchniach wilgotnych lub tłustych. W celu uzyskania wysokiego stopnia sypkości możliwe jest wzbogacenie formuły produktu o środki przeciwzbrylające. W zależności od zastosowanych surowców rodzaje cukru pudru dekoracyjnego różnią się między sobą odpornością na wilgoć i temperaturę,sypkością, smakiem i stopniem białości oraz strukturą powierzchni po aplikacji.

Istotną zaletą cukru pudru dekoracyjnego jest to, że umożliwia niezawodne przyozdobienie pieczywa i wyrobów cukierniczych także wówczas, gdy zwykły cukier kryształ o porównywanej granulacji uległ już rozpuszczeniu.

PRODUKTY I ZASTOSOWANIA

Cukier puder dekoracyjny stosowany jest do wyrobów cukierniczych, pieczywa i słodkich deserów oraz nadaje się także do produkcji tabletek.

ZESTAWIENIE RODZAJÓW CUKRU PUDRU NA BAZIE SACHAROZY

### TABLE ###

ZESTAWIENIE RODZAJÓW CUKRU PUDRU NA BAZIE DEKSTROZY

### TABLE ###

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • Big Bag
  • 25 kg worek PE; worek papierowy/PE
  • 15 kg worek papierowy/worek PE
  • 10 kg worek papierowy/worek PE
  • 5 kg worek papierowy/worek PE

SKŁADOWANIE

Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania produkty zachowują trwałość przez okres od 9 do 18 miesięcy, w zależności od zastosowanego tłuszczu.