PRODUKTY Fondanty

INFORMACJE OGÓLNE

Fondant składa się z bardzo drobnych kryształków sacharozy rozproszonych w nasyconym roztworze sacharozy/glukozy. Produkt ma postać plastycznej białej masy, której możliwość obróbki określana jest przez temperaturę, zawartość wody oraz rodzaj syropu glukozowego i jego udział.

Do produkcji masy lukrowej dostępne są dwa rodzaje produktu – fondant mokry oraz suchy. Fondant mokry to masa plastyczno- ciągliwa, która uzyskuje żądaną konsystencję użycia w wyniku ugniatania przy jednoczesnym temperowaniu oraz ewentualnie dodaniu wody. Fondant suchy to szczególnie przyjazna w użyciu forma lukru. To mieszanina bardzo drobno zmielonego cukru i suszonego syropu glukozowego, która służy do samodzielnego wytwarzania glazur i polew. Produkt pozwala na dostosowanie konsystencji lukru do indywidualnych potrzeb.

Do najważniejszych zalet suchego fondantu należą łatwość aplikacji z opakowania, bezproblemowe przechowywanie, nieprzeciążanie mieszadeł oraz łatwość mieszania ze składnikami płynnymi i proszkowymi.

Fondanty przeznaczone są do wykańczania, ozdabiania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego lub nadziewania wyrobów. Gęsta, plastyczna i elastyczna masa szybko wysycha na powierzchni ciast i pączków, tworząc białą powłokę z połyskiem, która nie kruszy się i nie pęka. W ofercie posiadamy produkty, które doskonale sprawdzają się do produkcji miękkich, płynnych nadzień do pralin, batoników i czekoladek.

Fondanty produkowane są na bazie najwyższej jakości cukru i przy użyciu wysokiej klasy maszyn. Dzięki temu stosowanie naszych produktów umożliwia utrzymanie każdorazowo powtarzalnych standardów wyglądu oraz smaku.

PRODUKTY I ICH ZALETY

### TABLE ###

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

### TABLE ###

PRZYKŁADY ZASTOSOWAŃ

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • 15 kg wiaderka
  • 15 kg kartony

SKŁADOWANIE

Gwarantowany termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy pod warunkiem prawidłowego przechowywania produktu. Diamant fondant F12 oraz Diamant fondant F20 można przechowywać przez 12 miesięcy.