PRODUKTY Syropy cukrowe i karmelowe

INFORMACJE OGÓLNE

Syropy cukrowe karmelowe oraz syropy karmelowe są produktami zrumienienia, powstałymi wyłącznie w drodze ogrzania cukru i wyrobów cukrowych bez użycia substancji dodatkowych.

Wyróżniają się czystym karmelowym smakiem, którego paleta sięga w zależności od typu od aromatycznego, po przyjemnie cierpki smak karmelowy i służą do podkreślenia harmonii smaku artykułów spożywczych. Syropy cukrowe karmelowe i syropy karmelowe podlegają klasyfikacji jako produkt spożywczy, nie zaś jako barwnik.

Poszczególne rodzaje różnią się między sobą pod względem słodkości, intensywności smaku, odporności na oddziaływanie alkoholi i kwasów. Dla potrzeb zastosowań w bioproduktach dostępny jest biosyrop cukru karmelowego na bazie biocukru, który spełnia wymogi Rozporządzenia WE w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.

PRODUKTY I ZASTOSOWANIA

Syropy cukrowe karmelowe oraz syropy karmelowe znajdują zastosowanie w całym przemyśle spożywczym oraz w przemyśle farmaceutycznym.

ZESTAWIENIE RODZAJÓW PRODUKTÓW

### TABLE ###

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA

### TABLE ###

DANE ANALITYCZNE

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • produkt luzem w cysternie
  • 650 – 1.300 kg kontener z tworzywa sztucznego lub ze stali szlachetnej
  • 260 kg beczka jednorazowa
  • 25 kg kanister jednorazowy

SKŁADOWANIE

Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania produkty zachowują trwałość przez okres 12 miesięcy.