PRODUKTY Syropy

INFORMACJE OGÓLNE

Syropy powstają w wyniku rozpuszczenia cukru kryształu. Cukry te poddawane są częściowo procesowi inwertowania i charakteryzują się barwą przezroczystą po karmelowo-brązową, w zależności od zastosowania.

Syropy cukru inwertowanego Invertix to wodne roztwory sacharozy, która została częściowo inwertowana z wykorzystaniem procesu hydrolizy. Charakteryzują się neutralnie słodkim smakiem i nie ulegają w praktyce ani spienieniu, ani też flokulacji. Syropy cukru inwertowanego są za sprawą swojej ograniczonej aktywności wody i zwiększonego ciśnienia osmotycznego bardziej stabilne mikrobiologicznie w porównaniu do roztworów sacharozy. Formuły produktu opracowane specjalnie z myślą o produkcji napojów bezalkoholowych wyróżnia przejrzystość i bezwonność oraz łatwe i bezpieczne użycie. Dla potrzeb zastosowań specjalnych, na przykład w przemyśle tytoniowym lub przy produkcji marcepanu, dostępne są także formuły z sacharozą bardziej zinwertowaną. Syropy cukru inwertowanego spełniają wymogi Dyrektywy Rady 2001/111/WE odnoszącej się do niektórych cukrów spożywanych przez ludzi. Dla potrzeb produkcji bioproduktów dostępny jest biosyrop cukru inwertowanego na bazie biocukru, który spełnia wymogi Rozporządzenia Rady WE nr. 834/2001 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.

Specjalne syropy cukru Primatin KS pozyskiwane są w drodze procesu inwertowania i karmelizacji cukrów płynnych i mają – w zależności od rodzaju – mniej lub bardziej intensywny smak karmelu. Nadają pieczywu aromat, wspomagają proces zrumienienia oraz skracają czas pieczenia. Ze względu na udział formuły cukru inwertowanego syropy mają właściwości w zakresie regulacji wilgoci i zapewniają dłuższe utrzymanie świeżości.

Syropy browarne Primatin AM produkowane są na bazie syropów glukozowo-fruktozowych. Aromat i kolor uzyskuje się w drodze karmelizacji i dodania na koniec karmelu. W zależności od rodzaju mają mniej lub bardziej wyrazisty, słodowy, przyjemnie słodki smak karmelu oraz są wolne od substancji gorzkich i białek. Głównym obszarem zastosowania są napoje słodowe, którym nadają przyjemnie bogaty smak.

CUKIER INWERTOWANY INVERTIX

PRODUKTY I ZASTOSOWANIE

Częściowe rozszczepienie sacharozy na równe części glukozy i fruktozy umożliwia produkcję różnych, stężonych syropów cukrów inwertowanych o szerokim zakresie zastosowania.

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA

### TABLE ###

DANE ANALITYCZNE

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • produkt luzem w cysternie
  • 680 – 1.300 kg kontener z tworzywa sztucznego lub ze stali szlachetnej
  • 260 kg beczka jednorazowa
  • 15 kg kubeł jednorazowy
  • 12,5 kg kanister jednorazowy

SKŁADOWANIE

Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania, w temperaturach 20-30°C, produkty zachowują trwałość przez okres 9 miesięcy.

PRIMATIN KS I C

PRODUKTY I ZASTOSOWANIA

Specjalne syropy cukrowe Primatin KS i C stosowane są przeważnie w przemyśle piekarskim i cukierniczym.

### TABLE ###

PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA

### TABLE ###

DANE ANALITYCZNE

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • produkt luzem w cysternie
  • 680 – 1.300 kg kontener z tworzywa sztucznego lub ze stali szlachetnej
  • 260 kg beczka jednorazowa
  • 25 kg kanister jednorazowy

SKŁADOWANIE

Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania, w temperaturach 20-30°C, produkty zachowują trwałość przez okres 9 miesięcy.

PRIMATIN AM

PRODUKTY I ZASTOSOWANIE

Syropy browarne Primatin AM to produkty specjalne do produkcji napojów słodowych.

DANE ANALITYCZNE

### TABLE ###

POSTAĆ HANDLOWA

  • produkt luzem w cysternie

SKŁADOWANIE

Przy zapewnieniu prawidłowego przechowywania, w temperaturach 30-40°C, produkty zachowują trwałość przez okres 6 miesięcy.